Kult

Levegye Batman az álarcát?

2021. május 11. - Agárdi László Lehel

Sean Murphy nagyon izgalmas utakra terelte Batman, Joker és Harley Quinn sorsát a Batman – Fehér Lovag képregényben, és ezen a megkezdett úton haladt tovább a Batman – A Fehér Lovag átka című alkotásában is. Egy olyan világba varázsolja az olvasót, amiben nem egyértelmű, hogy szükség van-e Batmanre, ahogyan az sem, hogy benne vagy Jokerben lakozik a több jó.

batman_montazs.jpg

Eléggé felszínesnek nevezném az eddigi kapcsolatomat a képregényekkel, sokáig számomra teljesen idegen műfajnak számított, aztán karácsony előtt a kezembe akadt a Batman – Fehér Lovag, belelapoztam, és nem tudtam letenni. Gotham világát, karaktereit még Tim Burton filmjein keresztül ismertem meg, a gyermeki lelkesedésemet Joel Schumacher alkotásai sem törték le, hogy aztán Christopher Nolan trilógiája, és annak főleg a második része további löketet adjon a lelkesedésemnek. A DCEU több csalódást hozott számomra, mint örömöt, amiért cserébe Todd Philips és a Joker kárpótolt, így ezen az úton jutottam el Sean Murphy első kötetté összefogott Batman-csokráig.

A történet szinopszisa annyiban összefoglalható, hogy Joker kigyógyult az őrületéből, és Jack Napierként kezd új életet. Célja, hogy jóvátegye mindazt a kárt, amit az évek során okozott, szeretné kárpótolni Gotham polgárait, felszámolni a bűnözést és a korrupciót, ezért politikai pályára lép. Batman eközben bajba kerül, amiért felkapott lesz egy olyan felvétel róla, amin brutálisan elkeni az akkor még nem jófiú Joker száját. Ebben van egy elég erős áthallás azzal, hogy az Egyesült Államokban mekkora problémát okoz az igazságszolgáltatási szerveknél tapasztalt túlzott brutalitás, viszont nem érdemes összemosni ezt George Floyd esetével, mivel a 8 részes képregényfolyam 2017-ben és 2018-ban jelent meg.

A politikai szál már ebben a képregényben is nagyon erős, sokat foglalkozik a szegénynegyedekben élő munkásokkal, és azzal is, hogy mire megy el az adójuk. Ez a folytatásban még nagyobb hangsúlyt kap, de nem érdemes ennyire előrerohanni. A Fehér Lovag ugyanis sokkal többről szól: a jó és rossz küzdelme ezúttal nem Batman és Joker között zajlik, hanem a két szereplőn belül. Batman amiatt vívódik, hogy beálljon-e a sorba, vagy továbbra is maradjon meg egyedül dolgozó, önkényes igazságszolgáltatónak, aki a tevékenységével milliós károkat okoz a városban a csatározásai közben. Joker küzdelme még keményebb, próbálja visszavenni az irányítást Jack Napier fölött, aki mindannak az ellenkezőjét testesíti meg, mint amiben ő hisz. 

Ha feltesszük a kérdést, hogy mi a legjobb dolog, ami Gotham városával történt, két válasz merülhet fel: Batman és Jack Napier.

Ha feltesszük a kérdést, hogy mi a legrosszabb dolog, ami Gotham városával történt, két válasz merülhet fel: Batman és Joker.

Nagyon sok történet elővette azt a gondolatiságot, hogy Batman és Joker nem létezik egymás nélkül, ugyanakkor Jack Napier képes lenne Batman nélkül létezni, vele képes lenne a város elérni, hogy ne legyen szükség az önkényes igazságszolgáltatóra, de Napier egy testbe van zárva Jokerrel.

Talán ennyit lehet úgy elmondani a Batman – Fehér Lovag képregényről, hogy az ne lőjön le semmilyen nagyobb poént. Ez így önmagában egy kerek történet, előzetes ismeretek nélkül is sok érdekességet rejt magában, és a folytatásnak sem úgy ágyaz meg, hogy az bosszantsa az olvasót. Én ettől függetlenül nagyon vártam azt, és folyamatosan nézegettem, hogy mikor kerül végre forgalomba, mire április legvégén ténylegesen megérkezett. A Batman – A Fehér Lovag átka felidézi mindazt, amit érdemes észben tartani az előzményből, így az első rész elolvasása nélkül is élvezetes lehet, bár szerintem hozzáad az összképhez annak az ismerete, nekem legalábbis a kettő együtt alkot most már egy nagy egységet, és a karakterívek, motivációk is úgy épülnek tovább, ahogyan az előzményben elkezdődtek.

Joker ismét az Arkhamban tengeti a mindennapjait, de van a kezében egy adu, egy titok, ami alapjaiban rengetné meg Bruce Wayne világát. A titok valamilyen módon kapcsolódik a Wayne-családhoz, pontosabban az első Wayne-hez, aki Gothambe költözött. A történet egyik vezérfonala a rejtély körül húzódik, ahogyan Batman próbálja kideríteni azt, illetve ahogyan Joker erre építve mozgatja a szálakat. Emellett persze a politikai vonal sem hal meg, Jack Napier örökségét pedig nem más szeretné életben tartani, mint Gordon felügyelő, aki bejelenti indulási szándékát a választásokon, és a zászlajára tűzi, hogy felszámolja az Elitet, akik Gotham gazdasági egyenlőtlenségeiért felelnek.

Batmanre mindeközben egyre nagyobb nyomás nehezedik a rejtély, illetve a korábbi történések miatt, és óriási dilemmában van, hogy mi legyen a jövője. Azon gondolkodik, hogy levegye a maszkot, felvállalja a valódi kilétét, és ne legyen többé Batman, ugyanakkor ennek a döntésének rendkívüli következményei lennének. Felelősséget kellene vállalnia azon tetteiért, hibáiért, amiket bűnüldözőként követett el. Az elszámoltatás során kiforgathatnák őt a teljes vagyonából, és ez a város életére is óriási hatással lenne, munkahelyek szűnhetnének meg annak a végeredményeként, ha leveszi az álarcát. A döntés nem könnyű, és közben az aktuális gonosztevő, Azrael is a vérét akarja, akivel mindenképpen meg kell küzdenie.

Batman személyazonosságát mindig hatalmas misztikum övezte: a nézők, olvasók általában tisztában vannak ezzel, és érdekes azt figyelni, ahogy valamelyik karakter erre rájön. A Joker általában tudni szokta ezt, illetve ki szokta deríteni, de ezen kívül változatos, hogy még ki az, aki erre rájön, vagy ki az, akinek Bruce Wayne ezt elárulja. A Fehér Lovag átka ugyanakkor csavart egyet ezen, mert nem az a legnagyobb kérdés, hogy az emberek megtudják-e erről az igazságot, hanem az, hogy mit fognak szólni ahhoz a titokhoz, amit a Joker tud a Wayne-ekről, és ezzel emelni tudja a tétet, és ettől lesz igazán különleges ez a történet.

Ahogyan az elején elmondtam, annyira nem vagyok otthon a képregények világában, így a rajzolásról csak annyit tudok mondani, hogy nekem tetszett, különösen Joker és Jack Napier ábrázolása, ahogyan a két elme viaskodik egy testbe zárva. Szerencsére nem ez az utolsó történet ebben a világban, az Egyesült Államokban már megjelent egy újabb, 6 részes spin-off, aminek a középpontjában Harley Quinn áll, és kint a nyár folyamán kötetként is kiadják ezt. Örömmel fogadnám, ha a jövőben ez is megjelenne magyarul, és nemcsak azért, mert jól mutatna a polcon a másik két kötet mellett, hanem azért is, mert az eddigi történetek igénylik, hogy kiegészüljenek még több Harley Quinn-nel, aki mesterien mozgatta azokat a szálakat, amik az ő érdekeit szolgálták, és talán az ő esetében a legizgalmasabb az a kérdés, hogy hova fog kifutni a karaktere. Hogyha mégsem lesz magyar kiadás, akkor sem leszek csalódott, mert a két Fehér Lovag így is nagyszerű élményekkel gazdagított, és általuk felfedezhettem egy számomra eddig kevésbé ismert világot.

 

A cikk eleji montázshoz felhasznált fotók forrása: fumax.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kult.blog.hu/api/trackback/id/tr9116527792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása