Kult

Jay és Néma Bob univerzum

Jay and Silent Bob Reboot

2020. január 17. - Agárdi László Lehel

Az 1994-es Shop-stop óta számos filmben feltűnt Jay és Néma Bob karaktere. Kevin Smith hol kisebb, hol nagyobb szerepet szánt nekik (részben magának), majd 2001-ben egy egész estés filmet felhúzott a duóra. A Jay és Néma Bob visszavág nem lett annyira kultikus alkotás, mint például a Shop-stop, de így is kisebb kultstátuszba került. A milliónyi reboot és remake között ez is csak egy újabb lehúzásnak tűnhet, de akik ismerik Smith korábbi filmjeit, illetve az egyéb megnyilvánulásait, azok előre sejthették, hogy ez más lesz. A Jay and Silent Bob Reboot (hivatalos magyar cím nincs) a filmes újrázások, lehúzások jelenségének a leghangosabb kritikusa lett.

jsb.jpg

A Jay és Néma Bob reboot (maradjunk ennél az egyszerű fordításnál) érkezésének tényét felemás érzésekkel fogadtam. A reboot kifejezéstől már a hideg futkos a hátamon, ráadásul Kevin Smith sem a legszebb napjait éli rendezőként. Aggódásom mértéke nem csökkent, amikor kiderült, hogy a lánya komoly szerepet fog játszani az új filmben. Tudom, nevekkel nem illik viccelni, de azon mindig jót mosolyogtam, hogy a lánya a Harley Quinn Smith névre hallgat. Ebből később az aktuális film is poént csinált, mivel a karaktere a Millenium Falcon (Milly) elnevezést kapta. Ez viszont csak egyetlen geg a sok közül, mert a Jay és Néma Bob reboot annyi mindenbe rúg bele, amennyibe csak lehetséges 105 perc alatt. Az aggodalmam fölösleges volt.

A két főhős élete továbbra is a fű terjesztéséről szól. A történet elején bajba kerülnek emiatt, majd egy kiszámítható csavar következtében lemondanak a névhasználati jogukról. Innentől kezdve a Jay és Néma Bob neveket az a filmstúdió birtokolja, amelyik a Jay és Néma Bob visszavágban is filmet készített a róluk mintázott karakterekről. Most azt az alkotást újrázzák, hőseink pedig ezt akarják megakadályozni, illetve vissza akarják szerezni a nevüket. A szinopszis egyrészt nagyon ismerősen hangzik, másrészt viszont annyira meta, mint amennyire Kevin Smith korai filmjei voltak. Ez még nem minden, mert kiderül, hogy a főellenség, aki azt az alkotás rendezni fogja, nem más, mint Kevin Smith. Érdekes lett volna, ha őt valaki más formálja meg, de természetesen Bob mellett magát is ő alakította.

Érdemes ezt ízlelgetni: Kevin Smith csinált egy filmet, amiben eljátszotta a kultikus karakterét ÉS saját magát is. Most a kedves olvasó azt gondolhatja, hogy csak haknizott egyet a haverokkal, miközben nem akart elmesélni egy új történetet. Ez félig-meddig így is van. Valóban a haverokkal haknizott, mert a filmben feltűnik rengeteg olyan szereplő, akik a Jay és Néma bob univerzumban (Shop-stop, Shop-show, Képtelen képregény, Dogma, Jay és Néma Bob visszavág) élnek. Ők általában valamilyen lezárást, visszacsatolást adnak a korábbi filmekhez, megtudhatjuk tőlük, hogy mi történt azoknak a főszereplőivel az eltelt időben. Kivétel a Shop-stop, amiből arra is lehetne következtetni, hogy még mindig van rá esély, hogy egyszer elkészül a harmadik rész.

jsb2.jpg

A film egyik mondandója, hogy elég volt a sok rebootból, remakeből, végtelen folytatásból és a filmes univerzumokból. Terítékre kerül a Star Wars, a Harry Potter, a Halálos iramban és Az Igazság Ligája univerzuma is, mint rossz példa. Stílszerűen az utolsót Ben Affleck szidja, és ezzel kapcsolatosan az egyik leggyilkosabb szóvicc is az ő szájából hangzik el. Azt a jelenséget is kiparodizálják, hogy a Marvel szidalmazása főbenjáró bűnnek számít sokak szemében. Több ponton is rájuk kacsintanak, Chris Hemsworth kapott egy kisebb szerepet, feltűnik Vasember jelmeze, és mind közül a legbájosabb: a stáblista közben megjelenik, ahogyan Stan Lee és Kevin Smith beszélgetett egy régebbi rendezvényen.

Van egy aranyosabb mondandója is a történetnek, ugyanis a cselekmény fő mozgatórugója, hogy Millenium Falcon Jay lánya. A fősodrony itt is nagyon klisés, mivel Jay nem mondhatja el, hogy ő az apja, ugyanakkor így is kikerekedett ebből a szálból néhány aranyos pillanat. Sőt, akik szeretik ezeket a filmeket, azoknak még megható is lehetett. Millenium életének a legnagyobb tragédiája természetesen az, hogy soha nem volt apja, míg Jay nem tudja, hogy milyen egy apafigura, mivel az ő életében sem volt ilyen. A maguk módján végül megtalálják a közös hangot, a befejezés pedig kiszámíthatóan alakul. Ahogyan a 2001-es filmnél, úgy itt is a megtett út a fontos, és nem az, hogy hova akarnak eljutni, de itt végül Jay karaktere is eljut valahova. 25 év után valódi karakterfejlődés történt az ő esetében.

Néma Bob most is ugyanolyan, mint korábban. Beszélni továbbra sem szeret, de az egy nagy monológját most is ledarálja. Ismét ő mondja meg a frankót, ugyanakkor most nem olyan pillanatban történt ez, ami teljesen új irányba terelte volna a történéseket, csak a méglévő úton maradást segítette elő. Az ő karaktere továbbra is azért van, hogy a némaságával humorforrást szolgáltasson. A korral ő is halad, mivel már okostelefon segítségével kommunikál, illetve áttért a vegán étrendre. Utóbbi egy erős kikacsintás arra, hogy a valóságban Kevin Smith is életmódváltáson ment keresztül, aminek köszönhetően rengeteget fogyott. 

Kevésbé kimondva, de erősen sulykolva foglalkozott az alkotás a politikai korrektség és a filmek kapcsolatával is. Ez egyrészt abban jelent meg, hogy a filmen belüli film azon főszereplője, akit Jay után mintáztak, egy nő játszotta. Másrészt, Millenium baráti köre különbző etnikumú emberekből állt: egy afroamerikai, egy szír és egy kínai lányból. Az afroamerikai lány karaktere hallássérült volt, míg a kínai lány azzal tűnt ki, hogy minden elhangzó dolgott rögzített, hogy abból podcast készüljön. Mindezt sokkal elegánsabban csinálta a Jay és Néma Bob Reboot, mint sok más olyan film, ami minden idegszálával arra koncentrál, hogy az elfogadásra hívja fel a figyelmet.

Összességében ez nem egy rossz folytatás/reboot/remake/akármi. Akik szerették a korábbi filmeket, azok valószínűleg ezen is jól fognak szórakozni. Akinek eddig nem tetszettek az ilyen alkotások, az nem most fogja megszeretni a két karaktert, mert ugyanolyanok, mint eddig. A Jay és Néma Bob Reboot kicsit talán laposan indul, de egész hamar ráérez arra a ritmusra, amit a rajongók megszokhattak, s onnantól kezdve kifejezetten szórakoztató. 

 

Képek forrása: IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://kult.blog.hu/api/trackback/id/tr7515413668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsíros Bunci 2020.01.18. 13:48:55

Orulok neki akkor, feltem tole, hogy szar lesz.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2020.01.18. 15:36:49

Akkor az egész egy tulajdonképpen egy nagy fanservice?

DanteTM 2020.01.19. 10:09:04

Ugyan ezt eltem at a film alatt en is: na, rokabor, megoregedtek, kell a zse, onmaguk parodiaja..aztan ravezet a film, hogy ogen, szandekosan^^ Mewes (Jay) kislanya pedig Jay kislanyat alakitja. Hatalmas onironia es parodia ( Kevon Smith mondja Milleniumnak hogy milyen apa kepes egy ilyen szornyet nevelni a lanyabol, erre a csaj bever neki egy oltarit:D). Szinte minden karakter a gyerekvallalas pozitiv oldalat meltatja(feladtak a regi baromsagokat miatta, de teljesen megerte). Mindezt tomenytelen giccs es nyalfolyatas nelkul. Szerintem nagyon rendben van ez a film^^

Agárdi László Lehel 2020.01.21. 14:37:54

@Zsíros Bunci: Én is féltem tőle, és az első pár perc nekem nem is tetszett, de szép csendben minden a helyére került, s jól szórakoztam rajta.

Agárdi László Lehel 2020.01.21. 14:39:18

@Make Valamit: Valahol igen, de nem abban a rossz értelemben, mint ahogy a Star Wars csinálta. Itt nem érződik erőltetettnek, legalábbis nekem nem volt az.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.05.27. 11:48:18

Még egy utolsó, nosztalgikus utazás a View Askewniverse-be.
Sose feledjük, hogy Smith akkora képregény, és filmrajongó, hogy MCU, vagy DCUE még sehol se volt, mikor neki már volt saját filmes univerzuma, és annak Jay és Néma Bob mindig is a részei, sőt annak csirize(i) voltak.
Ennek a filmnek azonban konkrétan semmi, de semmi létjogosultsága nincs, mégis furamód működik. Elmond rengeteget amit a mai trendi filmről gondol úgy általában Smith, erősen megjelenik a szülőség, mint érzés, végig ott lebeg a készítése előtti infarktusa, és, hogy ott átértékelte az addig életét.
Ez a film lehetne, lehetett volna a méltó búcsú az egész 90-es években idnult, mára meg, és kiöregedett filmes pályájának, kellő nosztalgiával, szokásos cameok-kal, amivel végleg le lehetett volna zárni a View Askewniverset.
.
De tudjuk, hogy a pénz nagy úr, és tudjuk, hogy jön még clerks 3, mallrats 2, szóval folytatja, és sajnos félő, hogy erodálja eddigi érdemeit, eddigi univerzumát.
süti beállítások módosítása